OBALOVANÝ KVĚTÁK PEČENÝ V TROUBĚ

SUROVINY

1500 g květáku (váha včetně listů)
75 g hladké celozrnné mouky
5 vajec velikosti M
120 g strouhanky
50 g jemně strouhaného parmezánu
2 polévkové lžíce oleje na vymazání jednoho plechu
1 polévková lžíce oleje na pokapání jednoho plechu (nebo olej ve spreji)
1 rovná kávová lžička soli
špetka pepře

Z uvedeného množství jsou dva menší plechy pečeného květáku o velikosti 25 x 38 cm.

PŘÍPRAVA

  • Z květáku odstraníte listy a hlavu květáku pokrájíte na 25 – 30 kusů. Každý kousek bude mít cca 40 – 50 g.
  • Jednotlivé kusy omyjete a necháte důkladně okapat.
  • V hlubokém talíři rozšleháte vejce.
  • V misce smícháte strouhanku s parmezánem, solí a pepřem.
  • Plech vyložíte pečícím papírem, který potřete pomocí mašlovačky olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Jednotlivé kusy květáku obalíte nejprve v mouce, pak ve vejcích, a nakonec ve strouhance se sýrem. Můžete vyzkoušet tento jednoduchý postup, který proces obalování v trojobalu výrazně zjednodušuje a zrychluje.
  • Obalené kusy květáku kladete na předpřipravený plech tak, aby byly v jedné vrstvě a aby se co nejméně mezi sebou dotýkaly. Na závěr je pokapete olejem nebo lehce zastříknete olejem ve spreji.
  • Plech vložíte do trouby a pečete na 190 °C cca 45 minut dozlatova, v polovině pečení květák otočíte.

Pečení květáku v troubě má nezanedbatelné výhody: nemusíte květák předvařovat; nestojíte u plotny a nemusíte zdlouhavě po částech smažit na pánvi; spotřebujete výrazně méně oleje a trojobal není nasáklý tukem; vše je upečené najednou a tedy stejně teplé…

PRAKTICKÉ

  • Mouku celozrnnou můžete nahradit klasickou moukou hladkou.
  • Pro chuťovou obměnu přidejte ke strouhance se sýrem 1 – 2 kávové lžičky sušeného česneku nebo své oblíbené koření.
  • Případné zbytky surovin (vajíčko, strouhanka, úlomky květáku), smíchejte dohromady v pevnější těsto a udělejte z něj na plechu placku vysokou cca 1 cm, kterou opečete společně s květákem.
  • Aby vejce nestékalo, je potřeba ho důkladně metličkou nebo vidličkou vyšlehat, tím bude hustší a lépe na květáku držet. Ze stejného důvodu se také vejce na trojobal nesolí, když je posolíte, tak zřídnou.