DOMÁCÍ BALKÁNSKÝ SÝR

SUROVINY

250 g tvrdého tvarohu (tvaroh na strouhání)
250 ml studené převařené nebo přefiltrované vody
15 g soli

PŘÍPRAVA

  • Do vody vsypete sůl, kterou rozmícháte tak důkladně, aby na dně sklenice nezůstaly nerozpuštěné krystaly soli.
  • Připravíte si uzavíratelnou nádobku vhodné velikosti.

POSTUP

  • Do nádobky vložíte tvaroh a zalijete ho solným nálevem tak, aby byl zcela ponořený.
  • Nádobku uzavřete a vložíte do lednice.
  • V lednici necháte tvaroh 7 dní odležet.

Takto naložený tvaroh používáte stejným způsobem jako kupovaný balkánský sýr – na chléb, na posypání salátů, do slaného pečení…

PRAKTICKÉ

  • Domácí výrobou si slanost sýra regulujete sami. Při použití výše uvedeného poměru soli a vody dosáhnete obdobně slané chutě jako u kupovaného balkánu. Pokud chcete sýr méně slaný, dáte soli méně (např. 10 g).
  • Pokud budete zpracovávat více kusů tvarohu najednou, do jedné nádobky vložte maximálně dva tvarohy, aby se za týden stačily náležitě proležel.
  • Takto vyrobený balkánský sýr má i další nezanedbatelnou výhodu, která je pro mě osobně tím hlavním důvodem, proč se domácí výrobou zabývám. A tou je nutriční hodnota – vysoký obsah bílkovin a minimum tuku. Posuďte sami:
      100 g sýra z tvrdého tvarohu (zn. Pilos) – bílkoviny 26,3 g; tuk 0,8 g
      100 g kupovaného balkánského sýra (Balsýr) – bílkoviny 15,5 g; tuk 20 g
      100 g vařeného hovězího masa – bílkoviny 24,6 g; tuk 7,8 g