SUROVINY
250 g tvrdého tvarohu (tvaroh na strouhání)
250 ml studené převařené nebo přefiltrované vody
15 g soli
PŘÍPRAVA
- Do vody vsypete sůl, kterou rozmícháte tak důkladně, aby na dně sklenice nezůstaly nerozpuštěné krystaly soli.
- Připravíte si uzavíratelnou nádobku vhodné velikosti.
POSTUP
- Do nádobky vložíte tvaroh a zalijete ho solným nálevem tak, aby byl zcela ponořený.
- Nádobku uzavřete a vložíte do lednice.
- V lednici necháte tvaroh 7 dní odležet.
Takto naložený tvaroh používáte stejným způsobem jako kupovaný balkánský sýr – na chléb, na posypání salátů, do slaného pečení…
PRAKTICKÉ
- Domácí výrobou si slanost sýra regulujete sami. Při použití výše uvedeného poměru soli a vody dosáhnete obdobně slané chutě jako u kupovaného balkánu. Pokud chcete sýr méně slaný, dáte soli méně (např. 10 g).
- Pokud budete zpracovávat více kusů tvarohu najednou, do jedné nádobky vložte maximálně dva tvarohy, aby se za týden stačily náležitě proležel.
- Takto vyrobený balkánský sýr má i další nezanedbatelnou výhodu, která je pro mě osobně tím hlavním důvodem, proč se domácí výrobou zabývám. A tou je nutriční hodnota – vysoký obsah bílkovin a minimum tuku. Posuďte sami:
100 g sýra z tvrdého tvarohu (zn. Pilos) – bílkoviny 26,3 g; tuk 0,8 g
100 g kupovaného balkánského sýra (Balsýr) – bílkoviny 15,5 g; tuk 20 g
100 g vařeného hovězího masa – bílkoviny 24,6 g; tuk 7,8 g