SUROVINY
600 g vodního melounu včetně slupky
hrst čerstvé bazalky
50 g balkánského sýra
1 polévková lžíce panenského olivového oleje (15 ml)
balzamikové glazé
Z uvedeného množství je 1 porce jako hlavní chod nebo 2 porce svačinové.
Celková energetická hodnota cca 470 kcal.
PŘÍPRAVA
- Meloun zbavíte slupky, semínek a pokrájíte na kostky velikosti sousta.
- Bazalku posekáte nahrubo.
- Balkánský sýr nastrouháte nahrubo nebo rozdrobíte rukama.
POSTUP
- Melounové kostky vložíte do talíře a zalijete olejem.
- Posypete bazalkou, balkánským sýrem a jemně promícháte.
- Na závěr na talíři zastříknete balzamikovým glazé.
Necháte odpočinout v lednici a podáváte např. jako ověžující oběd v horkých letních dnech.
PRAKTICKÉ
- Balkánský sýr můžete nahradit sýrem feta.
- Balzamikové glazé koupíte např. pod názvem Zálivka s octem Aceto balsamico di Modena.
- Salát obsahuje cca 40 g cukru, což je 80 % doporučené denní dávky cukru ( ta činí cca 50 g cukru). Salát by tedy měl být jediným sladkým jídlem a zároveň jedinou sladkostí toho dne.