Kopřiva – pro někoho plevel, pro někoho léčivá rostlina a pro někoho součást jarního jídelníčku…
Blanšírování bývá velmi často prvotní úpravou kopřiv a proto je dobré vědět, jak na to.
100 g kopřiv
1 litr horké vody
2 rovné kávové lžičky soli
PŘÍPRAVA
- Nasbírané vrcholové výhonky jarních kopřiv operete – jen je rychle opláchnete ve studené vodě a dáte na síto. Kopřivu dlouze nenamáčejte ani nenechávejte ležet ve vodě, abyste nepřišli o vitamíny rozpustné ve vodě.
POSTUP
- Do hrnce vlijete vodu, kterou osolíte a přivedete k varu.
- Do vroucí vody postupně vhodíte kopřivy.
- Od chvíle, kdy do hrnce vložíte poslední kopřivu, vaříte bez pokličky cca 30 sekund.
- Kopřivu scedíte a ihned propláchnete proudem studené vody, aby se šokově ukončil var.
- Do většiny pokrmů je potřeba kopřivu zbavit přebytečné vody.
Rukama ji tedy z kopřiv silně vymačkáte – vznikne „zmačkanec“, který nožem posekáte a vzniklé kousky pak použijete – třeba na frittatu s kopřivami a šunkou.