Slaný koláč se smetanou, pórkem a slaninou

Přidáno dne 27.10.2015

250 g listového těsta
100 g anglické slaniny
100 g balkánského sýra
1 malá zakysaná smetana
1 tenký pórek
3 vejce
pepř a sůl na dochucení

Anglickou slaninu dáte na suchou pánev a chvilku ji restujete (cca 3 – 5 minut) – jednak aby pustila přebytečný tuk a také proto, aby byla na koláči pěkně křupavá.

Listové těsto vyválíte a přenesete do pečící formy s pečícím papírem. Pokud koupíte těsto již vyválené a na pečícím papíře, pouze ho přesunete do formy tak, aby těsto mělo zvednuté okraje tj. aby těsto bylo i po stranách pečící formy. Těsto na dně formy několikrát propíchejte vidličkou, aby dobře lístkovalo, aby mohla při pečení unikat pára a netvořily se bubliny.

Smícháte zakysanou smetanu s balkánským sýrem a vejci. Tuto směs rozprostřete rovnoměrně na těsto a dáte do předem vyhřáté trouby zapéct na 10 minut na 200 °C.

Mezitím na pórku odstraníte tmavě zelenou část, očistíte ho a pokrájíte na menší kousky.

Pak vyndáte formu s těstem z trouby a do zapečené směsi jemně vtlačíte plátky orestované slaniny a kousky pórku.

Vrátíte zpět do trouby, snížíte teplotu na 160°C a pečete ještě cca 20 minut.

Doporučuji koláč krájet hodně ostrým nožem, protože slanina je pěkně dokřupava opečená a tím pádem po okrajích tvrdší.

Koláč se mi nejlépe osvědčil podávat teplý nebo vlažný.
Když vychladne, na koláči zatuhne tuk ze slaniny a to je chuť, která u nás moc nefrčí :).

Vyzkoušejte také třeba slaný koláč s hráškem, cuketou nebo špenátem

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *