JAK STERILIZOVAT SKLENICE V TROUBĚ

PŘÍPRAVA

  • Sklenice i víčka omyjete vodou se saponátem a opláchnete čistou vodou.
  • Troubu předehřejete na 100° C.
  • Uvaříte vodu v rychlovarné konvici.

POSTUP

  • Na plech s vysokým okrajem postavíte omyté sklenice a do plechu nalijete horkou vodu do výše cca 3 cm.
  • Tam, kde zbude na plechu místo, položíte víčka – mohou být i nastojato, nemusí být ponořená ve vodě.
  • Plech vložíte do předem vyhřáté trouby a sterilizujete 15 – 20 minut.
  • Sklenice vyndáte z trouby a horké rovnou použijete na marmelády nebo džemy. Pokud je použijete k jiným účelům např. k nasypání surovin (vločky, mouka, mandle…), necháte je vychladnout.

PRAKTICKÉ

  • Sterilizací odstraníte všechny bakterie, které by mohly kontaminovat obsah sklenice – zamezíme tím zplesnivění či zkažení obsahu sklenice.
  • Výhodou sterilizování v troubě je fakt, že na plech se vejde výrazně víc sklenic, než při sterilizování v hrnci na sporáku pomocí varu.