PŘÍPRAVA
- Sklenice i víčka omyjete vodou se saponátem a opláchnete čistou vodou.
- Troubu předehřejete na 100° C.
- Uvaříte vodu v rychlovarné konvici.
POSTUP
- Na plech s vysokým okrajem postavíte omyté sklenice a do plechu nalijete horkou vodu do výše cca 3 cm.
- Tam, kde zbude na plechu místo, položíte víčka – mohou být i nastojato, nemusí být ponořená ve vodě.
- Plech vložíte do předem vyhřáté trouby a sterilizujete 15 – 20 minut.
- Sklenice vyndáte z trouby a horké rovnou použijete na marmelády nebo džemy. Pokud je použijete k jiným účelům např. k nasypání surovin (vločky, mouka, mandle…), necháte je vychladnout.
PRAKTICKÉ
- Sterilizací odstraníte všechny bakterie, které by mohly kontaminovat obsah sklenice – zamezíme tím zplesnivění či zkažení obsahu sklenice.
- Výhodou sterilizování v troubě je fakt, že na plech se vejde výrazně víc sklenic, než při sterilizování v hrnci na sporáku pomocí varu.
Sterilování, znamená likvidace bakterií.
Sterilizace znamená ukončení plodnosti.
Význam slova sterilizace je odvislý od toho, jakou optikou se na slovo díváte. Toto slovo se používá v různých oborech – v lékařství (jako antikoncepční metoda), ve zdravotnictví (sterilizace nástrojů) a třeba i v ekonomii (peněžní, měnová sterilizace).
Můj úhel pohledu v tomto článku je „mikrobiologicko potravinářský“: pomocí sterilizace se usmrtí nežádoucí mikroorganismy (bakterie) v daném prostředí (ve sklenici). A slovo sterilace znamená konzervaci potravin pomocí tepla. Takže zavařování okurek je sterilování ve vysterilizovaných sklenicích.