JAK JEDNODUŠE OBALOVAT V TROJOBALU – fotonávod

Také vás při obalování v trojobalu nebaví mít nánosy mouky, vejce a strouhanky na rukách a připadat si jak vodníkova žena, dcera či jiná příbuzná ?  Snadná pomoc :).

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • velký servírovací nebo jídelní tác
  • hluboký talíř
  • sítko na čaj
  • vidličku
  • nádobu vhodných rozměrů s uzavíratelným víkem (více viz níže PRAKTICKÉ)

POSTUP

  1. Očistěnou, umytou a osušenou zeleninu na obalování pokladete na tác.

2. Trochu hladké mouky vsypete do sítka na čaj a jednotlivé kousky zeleniny pomocí sítka moukou poprášíte.

3. Kousky zeleniny otočíte a poprášíte moukou i z druhé strany.

4. V mouce obalený kousek zeleniny vložíte do rozšlehaného vejce, pomocí vidličky obalíte vejcem ze všech stran a vložíte do nádoby se strouhankou.

5. Postupně obalujete ve vejci do té doby, dokud není nádoba se strouhankou cca z poloviny plná zeleniny.

6. Nádobu se strouhankou a zeleninou uzavřete víčkem a několikrát s ní zatřesete všemi směry (nahoru, dolů, do stran) tak, by se kousky důkladně proházely a strouhanka se přichytila k vejci.

7. Bod č. 4 až 6 opakujete do té doby, dokud nemáte všechnu zeleninu v trojobale obalenou.

8. Pak už jen zeleninu vložíte do pánve a usmažíte.
Nebo jednodušeji a zdravěji: vše najednou vložíte na plech a upečete v troubě. Ať už je to květák nebo patizon

PRAKTICKÉ

  • Pokud nemáte servírovací tác, použijte několik velikých mělkých talířů.
  • Aby se zelenina sama bez přispění rukou obalila ve strouhance, je nutný dostatečný volný prostor v nádobě. Vybírejte proto na strouhanku takovou nádobu, která je hlubší než výška jednotlivých kusů obalované zeleniny a nádobu naplňujte zeleninou jen cca z poloviny.
    Osobně používám plastovou nádobu s víčkem o rozměrech 20x15x8 cm – sice se do ní vejde méně kousků zeleniny, ale velmi dobře se s ní manipuluje a také spotřeba strouhanky je menší než při použití velké nádoby.
  • Po dokončení obalování doporučuji všechny použité předměty hned umýt nebo alespoň opláchnout. Suroviny na nádobí velmi rychle zasychají a následně se poměrně špatně odstraňují.
  • Aby vejce nestékalo, je potřeba ho důkladně metličkou nebo vidličkou vyšlehat, tím bude hustší a lépe držet na zelenině. Ze stejného důvodu se také vejce na trojobal nesolí – když je posolíte, tak zřídnou.