Také vás při obalování v trojobalu nebaví mít nánosy mouky, vejce a strouhanky na rukách a připadat si jak vodníkova žena, dcera či jiná příbuzná ? Snadná pomoc :).
BUDETE POTŘEBOVAT:
- velký servírovací nebo jídelní tác
- hluboký talíř
- sítko na čaj
- vidličku
- nádobu vhodných rozměrů s uzavíratelným víkem (více viz níže PRAKTICKÉ)
POSTUP
- Očistěnou, umytou a osušenou zeleninu na obalování pokladete na tác.
2. Trochu hladké mouky vsypete do sítka na čaj a jednotlivé kousky zeleniny pomocí sítka moukou poprášíte.
3. Kousky zeleniny otočíte a poprášíte moukou i z druhé strany.
4. V mouce obalený kousek zeleniny vložíte do rozšlehaného vejce, pomocí vidličky obalíte vejcem ze všech stran a vložíte do nádoby se strouhankou.
5. Postupně obalujete ve vejci do té doby, dokud není nádoba se strouhankou cca z poloviny plná zeleniny.
6. Nádobu se strouhankou a zeleninou uzavřete víčkem a několikrát s ní zatřesete všemi směry (nahoru, dolů, do stran) tak, by se kousky důkladně proházely a strouhanka se přichytila k vejci.
7. Bod č. 4 až 6 opakujete do té doby, dokud nemáte všechnu zeleninu v trojobale obalenou.
8. Pak už jen zeleninu vložíte do pánve a usmažíte.
Nebo jednodušeji a zdravěji: vše najednou vložíte na plech a upečete v troubě. Ať už je to květák nebo patizon…
PRAKTICKÉ
- Pokud nemáte servírovací tác, použijte několik velikých mělkých talířů.
- Aby se zelenina sama bez přispění rukou obalila ve strouhance, je nutný dostatečný volný prostor v nádobě. Vybírejte proto na strouhanku takovou nádobu, která je hlubší než výška jednotlivých kusů obalované zeleniny a nádobu naplňujte zeleninou jen cca z poloviny.
Osobně používám plastovou nádobu s víčkem o rozměrech 20x15x8 cm – sice se do ní vejde méně kousků zeleniny, ale velmi dobře se s ní manipuluje a také spotřeba strouhanky je menší než při použití velké nádoby. - Po dokončení obalování doporučuji všechny použité předměty hned umýt nebo alespoň opláchnout. Suroviny na nádobí velmi rychle zasychají a následně se poměrně špatně odstraňují.
- Aby vejce nestékalo, je potřeba ho důkladně metličkou nebo vidličkou vyšlehat, tím bude hustší a lépe držet na zelenině. Ze stejného důvodu se také vejce na trojobal nesolí – když je posolíte, tak zřídnou.