SUROVINY
250 g cukru krystal nebo cukr třtinový
1 – 2 vanilkové lusky (nebo jen lusky bez dřeně)
POSTUP
- Vanilkové lusky podélně rozkrájíte, dřeň z lusku špičkou nože vyškrábete a smícháte s cukrem.
- Zbylé lusky pokrájíte na menší kusy a přidáte k cukru.
- Vše vsypete do dobře těsnící uzavíratelné nádoby a jednou denně nádobkou protřepete.
Již za týden bude cukr ovoněný a za dva týdny je vanilkový cukr hotový. S přibývajícím časem se vůně cukru stává ještě intenzivnější.
PRAKTICKÉ
- Čím více vanilkových lusků do cukru dáte, tím bude cukr aromatičtější.
- Po „založení“ vanilkového cukru pak už jen stačí průběžně dosypávat cukr, přidávat další vanilkové lusky a na kupovaný vanilkový cukr zapomenout :).
- Stejně postupujete, i když jste dřeň vanilkového lusku použili na vaření někde jinde. Cukr kvalitně ovoní i samotné lusky bez dřeně.
ROZDÍL MEZI VANILKOVÝM A VANILINOVÝM CUKREM
- Ve vanilkovém cukru je vonnou složkou přírodní vanilka, kdežto vanilinový cukr je ovoněn uměle vyrobeným aromatem.
- Pokud preferujete kupovaný vanilkový cukr, lehce ho od vanilinového cukru rozeznáte podle obalu. Na obalu bude znázorněn žlutý květ vanilky, který se na obalu vanilinového cukru objevit nesmí.