JAK DOMA VYPĚSTOVAT ŘEŘICHU

.
Řeřicha je nejen skvělým zdrojem vitamínu C ale i dalších vitamínů a minerálních látek. Její konzumací napomáháme dobrému trávení a látkové výměně, aktivujeme žlučník, podporujeme tvorbu krve, přispíváme očistě jater a močových cest. A to se nám v zimě či předjaří více než hodí…

Řeřicha má v kuchyni široké uplatnění – můžete ji vmíchat do různých pomazánek nebo jí hustě posypat chléb namazaný máslem, přidat ji do rizota, do zeleninových salátů či s ní ozdobit naservírovanou polévku.

BUDETE POTŘEBOVAT

  • semínka řeřichy v bio kvalitě
  • kousek buničité vaty nebo vatové tampony, papírová utěrka (případně i toaletní papír)
  • mělká malá nádobka (nízká miska, podšálek, víčko od široké zavařovací sklenice… osobně používám skleněnou misku, která původně byla mýdlenkou)
  • voda

POSTUP

  • Vatu, vatová kolečka nebo papírovou utěrku vložíte na dno do misky tak, aby celé dno bylo pokryté.
  • Vatu v mističce navlhčíte vodou.  Vata by měla být dost mokrá – ne však tak moc, aby v mističce voda stála.
  • Vatu hustě posypete semínky.
  • Misku se semínky přesunete na okenní parapet, kde je hodně světla a případně i nepřímý sluneční svit. Řeřichu nevystavujte přímému ostrému slunci, mohla by zavadnout nebo dokonce zaschnout.
  • Již druhý den začne řeřicha klíčit. Počítejte s tím, že řeřicha při růstu vydává štiplavou vůni.
  • Řeřichu průběžně zaléváte tak, aby vata byla stále vlhká (ne však přemokřená). Zalévání můžete nahradit mlžením.
  • Přibližně za 5 – 10 dní (záleží na teplotě a množství slunečního svitu) řeřicha vyroste do výšky cca 6 – 8 cm a to je doba sklizně.
  • Sklizeň jde nejlépe od ruky pomocí nůžek.

Ustřihnutá řeřicha je určená k přímé konzumaci – nejlépe zastudena, aby si zachovala všechny důležité látky, které obsahuje.