CRUMBLE (krambl) ANGREŠTOVÝ S KOKOSEM

SUROVINY

500 g angreštu
50 g čekankového sirupu Original (bez příchutě)
50 g cukru
15 g strouhaného kokosu
Na drobenku:
50 g hrubé mouky
50 g strouhaného kokosu
50 g cukru
50 g másla

Jsou použity misky ramekin o průměru 9 cm a výšce 5 cm, případně můžete použít i formu na koláč či zapékací misku odpovídající velikosti.

Celková energetická hodnota cca 1 700 kcal.  Jedna miska cca 284 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Angrešt rozmělníte šťouchadlem na brambory (nebo vidličkou) tak, aby alespoň polovina kuliček angreštu popraskala. Pokud by plody byly nedostatečně měkké, projeďte ovoce lehce tyčovým mixérem.
  • Směs zasypete cukrem, přidáte čekankový sirup, důkladně promícháte a necháte cca 15 minut proležet.
    U angreštu hodně záleží na sladkosti odrůdy a na jeho zralosti, proto ovocnou směs ochutnejte, zda je pro vás dostatečně sladká a případně ještě doslaďte.
  • V misce smícháte ingredience na drobenku, které rukama dohromady tak dlouho zpracováváte, až vznikne hrudkovitá drobivá směs.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Ovocnou směsí rovnoměrně naplníte jednotlivé zapékací misky.
  • Na ovoce rozprostřete drobenku a jednotlivé misky položíte na pečící plech.
  • Plech vložíte do trouby a pečete na 190 °C cca 25 – 30 min, dokud není drobenka zlatavá.
    Osobně ve své maloobjemové troubě, která má jen 45 l, peču s roštem uprostřed takto: na 190°C 15 minut při nastavení horního a spodního ohřevu s ventilátorem, poté ještě dalších 15 minut pouze spodní ohřev s ventilátorem, aby se drobenka odshora nepřipalovala.

Dezert můžete podávat teplý, vlažný, studený i vychlazený.

PRAKTICKÉ

  • Čekankový sirup můžete nahradit stejným množstvím cukru. Do receptu ho dávám pro snížení množství cukru při zachování potřebné sladkosti.
  • Náš angrešt ze zahrádky je bohužel extrémně kyselý i ve své plné zralosti, proto u tohoto kramblu osobně preferuji konzumaci z lednice.  Sice se tím ochudím o křupavost právě upečené kokosové drobenky, ale pobytem v lednici se krambl rozleží, jeho kyselost se trochu potlačí a povahám, které nemilují příliš kyselé, pak v konzumaci již nic nebrání :).
  • Krambl vydrží v lednici 2 – 3 dny.