SUROVINY
1 středně velký fenykl
1 pomeranč
1 polévková lžíce oleje (viz níže)
půl kávové lžičky soli
špetka pepře
nebo
1/3 kávové lžičky mleté skořice
1 kávová lžička vanilkového cukru
Z uvedeného množství je jedna porce jako hlavní chod, 2 porce svačinové nebo 4 porce přílohové.
PŘÍPRAVA
- Fenyklu odstraníte zbytek kořene a dvojici vrchních listů (pokud je to potřeba). Odříznete též zelené řapíky, které bývají tvrdé a vláknité. Jemnou nať podobnou kopru z řapíků však otrháte – tu na závěr přidáte do salátu.
- Pomeranč oloupejte tak, abyste získali co nejčistší měsíčky bez bílých vláken a zbytků bílé dužiny.
POSTUP
- Fenykl podélně rozkrojíte na polovinu, položíte řeznou stranou na prkénko a pokrájíte na velmi tenké proužky (obdobně jako krájíte cibuli).
- Jednotlivé měsíčky pomeranče pokrájíte na menší kousky a vsypte do mísy k fenyklu.
Varianta naslano :
Přidáte panenský olivový olej, sůl, trošičku pepře a vše důkladně promícháte.
Na závěr salát posypete najemno natrhanou fenyklovou natí.
Varianta nasladko :
Do sladké varianty je vhodné dát více pomeranče – odhadem tolik, aby opticky byl salát více oranžový než bílý.
Přidáte panenský řepkový olej, mletou skořici, vanilkový cukr a vše důkladně promícháte.
Na závěr salát posypete najemno natrhanou fenyklovou natí nebo třeba rozinkami.
Pokud s fenyklem ve vaší kuchyni teprve začínáte, možná budete velmi mile překvapeni lahodnou chuťovou kombinací nasládlé lékořicové chuti fenyklu a nakyslého pomeranče (obzvláště ve sladké variantě).