SLANÝ KOLÁČ S PÓRKEM A ANGLICKOU SLANINOU

275 g listového rozváleného těsta
100 g anglické slaniny vcelku
100 g balkánského sýra
190 g zakysané smetany (1 malý kelímek)
150 g pórku
2 vejce
špetka soli
špetka pepře

Uvedené množství je do klasické koláčové formy o průměru 28 cm.

Celková energetická hodnota cca 2.100 kcal.

Anglickou slaninu pokrájíte na drobné kostičky cca 1 x 1 cm.

Očištěný pórek pokrájíte na kolečka silná 0,5 cm.

Balkánský sýr nastrouháte nahrubo.

Zakysanou smetanu smícháte s balkánským sýrem a vejci.

Na suchou pánev bez tuku vhodíte anglickou slaninu a cca 3 – 5 minut restujete – slanina pustí tuk a začne zlátnout.
Pak přidáte pórek a ještě cca 5 minut restujete a mícháte – pórek zesklovatí, změkne a zmenší svůj objem. Pak odstavíte z plotny.

Formu vyložíte pečícím papírem a překryjete listovým těstem tak, aby byly těstem obložené i okraje formy.

Na těsto  rozprostřete smetanovou směs a koláč vložíte do předem vyhřáté trouby na 200 °C, kde koláč 10 minut zapečete.

Pak vyndáte formu s těstem z trouby a zapečenou směs rovnoměrně posypete kousky orestované anglické slaniny a pórku.

Vrátíte zpět do trouby a pečete na 200° C ještě 5 minut.
Pak snížíte teplotu na 180°C a dopékáte ještě 15 – 20 minut – ke konci hlídáte. Případně pečete tak, jak jste zvyklí péct koláč z listového těsta – každá trouba ho peče jinak.

Koláč je chutný teplý, vlažný i studený.
Je univerzální – může být snídaní, svačinou, obědem či večeří.