ROMANESCO (KVĚTÁK) ZAPEČENÝ S BALKÁNSKÝM SÝREM, SMETANOU A BRAMBORY

1/2 kg romanesca (nebo květáku)
1 kg brambor
1 sladká smetana
1 zakysaná smetana
200 g balkánského sýra
2 vejce
špetka mletého muškátového květu (nebo oříšku)
1 rovná kávová lžička soli
tenoučký plátek másla na vymazání

Květák vložíte do hrnce se  studenou osolenou vodou, přivedete k varu a vaříte 5 minut.
Pak květák scedíte, necháte důkladně okapat a zchladnout.
Následně rozeberete na jednotlivé růžičky – v případě romanesca jsou to spíš kužely :).

Brambory nakrájené na kostky 10 minut povaříte v osolené vodě, pak scedíte a necháte okapat.

Obě smetany, nahrubo nastrouhaný balkánský sýr a vejce vymícháte v misce  vidličkou, dochutíte solí a muškátovým květem.

Zapékací mísu vymažete máslem, na dno dáte předvařené brambory a do nich „posadíte“ růžičky romanesca (nebo květáku) a přelijete smetanovou směsí.

Pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 25 – 30 minut.

Výhodou tohoto receptu je, že při nedostatku času můžete tento postup rozdělit na dvě poloviny – květák i brambory uvařit třeba večer a příští den jen udělat omáčku a zapéct.

Báječně toto jídlo chutná i studené např. jako letní oběd.

Pokud jste zpracovávali veliký květák  a všechen se vám do zapékací mísy nevešel, doporučuji ze zbylého udělat chutnou květákovou pomazánku.