POSTNÍ HRACHOVÁ POLÉVKA

Přidáno dne 15.12.2018

200 g sušeného hrachu
200 g cibule
3 velké stroužky česneku (14 g)
2 polévkové lžíce rostlinného oleje
1 kávová lžička sušené majoránky
1 – 2 kávové lžičky soli
700 ml studené vody do tlakového hrnce

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze I., II. a III.
Polévka je vařena v tlakovém hrnci, ale uvařit jí lze i v hrnci klasickém.

Z uvedeného množství je 1 litr polévky – 4 malé svačinové porce nebo 2 velké porce jako hlavní jídlo.

Hrách přeberete, v sítku propláchnete studenou vodou a namočíte  na 12 hodin do většího množství studené vody.
Pak vodu, ve které se hrách máčel, vylijete a hrách propláchnete studenou vodou.

Cibuli pokrájíte na kostičky a 2 stroužky česneku pokrájíte nahrubo (jeden stroužek vám zbude na později).

Tlakový hrnec dáte na plotnu, přidáte olej a až bude olej rozpálený, přisypete pokrájenou cibuli a restujete. Až začne cibule zlátnout, přisypete česnek a ještě chvilku restujete, dokud se česnek nerozvoní. Průběžně míchejte.

Pak vsypete propláchnutý hrách, zalijete studenou vodou a přidáte majoránku.
Tlakový hrnec uzavřete a přivedete k varu – zde neopomeňte základní principy vaření ve vašem tlakovém hrnci, které máte popsány  ve vašem návodu. Pokud nejste zcela zběhlí ve vaření hrachu v tlakovém hrnci, můžete si přečíst tento podrobný návod.

Polévku vaříte 20 minut. Pak vypnete zdroj tepla a hrnec necháte zavřený ještě 10 minut dojít. Poté vypustíte zbytek páry z hrnce a hrnec otevřete.

Do polévky přidáte lžičku soli, pokrájený zbylý stroužek česneku a vše rozmixujete na hladký krém. Na závěr ještě dosolíte dle chuti a dané sladkosti hrachu.

Pokud dodržujete postní jídelníček, polévku podáváte samotnou – bez příloh.
Ti, kteří půst neberou až tak vážně, si mohou polévku posypat domácími  česnekovými krutony…:).

Poznámka:
1. Hrachová polévka má tendenci houstnout. Pokud by vám zbyla na druhý den a ohřívali jste ji, bude možná potřeba přidat trochu převařené vody a polévku naředit do požadované hustoty a krémovitosti.

2. Pokud nemáte tlakový hrnec, nezoufejte. Budete postupovat dle receptu, jen budete hrách vařit v běžném hrnci do změknutí dle instrukcí uvedených na obalu od hrachu.

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *