POLÉVKA Z HŘÍBKŮ

500 g brambor
300 – 400 g čerstvých hříbků
150 g cibule (1 větší)
12 g  česneku (3 středně velké stroužky)
200 ml smetany na vaření 12 %
1 l horkého zeleninového vývaru (nebo 1 l horké vody a ½ polévkové lžíce sypkého zeleninového bujonu Würzl)
plátek másla silný 2 cm (50 g)
2 kávové lžičky soli
špetka pepře

Recept je vhodný pro bezlepkovou dietu a candida dietu fáze III.

Celková energetická hodnota cca 1.300 kcal.

Z uvedeného množství jsou čtyři velké porce.

Cibuli a česnek pokrájíte nadrobno.
Očištěné hřiby a oloupané brambory pokrájíte na kostky velkosti cca 1,5 x 1,5 cm.

V hrnci necháte na másle zesklovatět cibuli, přidáte nakrájené houby a na mírném ohni restujete za občasného míchání cca 10 minut.

Pak zalijete horkým vývarem (nebo horkou vodou s bujonem), dochutíte solí, pepřem, přidáte česnek, brambory a povaříte 15 minut – případně do té doby, dokud nejsou brambory měkké.

Vlijete smetanu, zamícháte, necháte minutu provařit a odstavíte z ohně.

Pokud chcete polévku krémovou – dojemna rozmixujete tyčovým mixérem.

Jako přízdobu krémové polévky můžete několik malých tvrdých hříbků rozříznout podélně na plátky (tak, aby měly vcelku hlavičku i s nožičkou) a ty orestovat dozlatova na másle a přidat v rámci servírování na hladinu polévky.

Letos úroda hub nebyla tak veliká jako vloni, ale pokud se vám podaří „ulovit“ obřího půlkilového hřiba jako nám, recept na hříbkovou polévku se určitě hodí…:)