O ŘAPÍKATÉM CELERU

Před rokem 1989 většina z nás o řapíkatém celeru neměla ani zdání.
Mohli jste se s ním možná setkat na letní dovolené u Středozemního moře –
avšak návštěva takovéto turistické destinace před revolucí byla pro nás stejně neskutečná jako řapíkatý celer sám… :).
Nevím, jak u vás, ale do mé kuchyně vjel řapíkatý celer plnou parou…

Proč řapíkatý celer jíst ?
Řapíkatý celer je zdrojem vitamínu C, B-komplexu, A, K a E.
Z minerálů mimo jiné obsahuje fosfor, vápník, hořčík, draslík, zinek.
Obsahuje éterický olej, který nejen že vytváří jeho specifické aroma a chuť, ale též bojuje proti plísním a bakteriím v našem těle.
Obsahuje také nerozpustnou vlákninu a díky malému množství kalorií se řadí mezi dietní zeleninu.
Pomáhá tělu s detoxikací, s trávením, s čistotou střev, se zácpou…
Působí močopudně, proti stresu, antibakteriálně…

Nákup řapíkatého celeru
Řapíkatý celer má svou sezónu v letních měsících, ale k dostání je v obchodech téměř celoročně.
Nakupujte dobře narostlé neotlučené jedince, kteří mají řapíky dlouhé cca 30 cm a uprostřed řapíků mají menší stonky, které jsou zakončené svěžími zelenými lístky – takový celer vám doma v chladu vydrží čerstvý celý týden.

Kuchyňská úprava řapíkatého celeru
Ke kuchyňské úpravě se používají dužnaté stonky, které jednoduše odlomíme od středu a široký nevzhledný okraj cca 0,5 cm odříznete.
Na vnější straně každého řapíku jsou vlákna, která mohou někomu při konzumaci vadit.
Tato vlákna jednoduše odstraníte oloupáním – osobně používám klasickou škrabku na brambory a oloupu vnější stranu každého stonku směrem od širší části k užší – jde to velice snadno.
Čerstvý celer bývá silně aromatický a s ostrou chutí – pokud bychom potřebovali chuť zjemnit, stačí celer povařit 5 minut v páře.

Použití řapíkatého celeru v kuchyni
Nejvíce z celeru získáme, pokud ho budeme konzumovat syrový – ve formě salátů, smoothie, či koktejlů.
Syrový se dá též přikusovat k různým tvarohovým či sýrovým dipům.
Jinak samozřejmě můžeme řapíkatý celer i tepelně upravovat – restovat, dusit, zapékat…
Středové zelené listy určitě nevyhazujeme, ale použijeme je stejně jako zelenou petrželku –  tedy např. do polévek či salátů.

Co z řapíkatého celeru vykouzlit ? 
Zkuste třeba :

Koktejl z řapíkatého celeru a rukoly

Koktejl z řapíkatého celeru, okurky, salátu a bylinek

Pomazánka z řapíkatého celeru a mrkve

Salát z řapíkatého celeru a jablek

Kedlubnový salát s řapíkatým celerem, salátem little gem a vejcem

Fenyklový salát s řapíkatým celerem a mozzarellou

Slaný koláč s řapíkatým celerem a mozzarellou

Polévka z řapíkatého celeru, mrkve a brambor