KVĚTÁKOVÝ MOZEČEK

SUROVINY

1 kg květáku bez listu a košťálu
250 g cibule
5 vajec velikosti M
25 g másla (plátek másla silný 1 cm)
1 rovná kávová lžička soli do vajec
špetka pepře do vajec
1 rovná polévková lžíce soli do vody ke květáku

Z uvedeného množství jsou 4 porce.
Recept je vhodný pro bezlepkovou, nízkosacharidovou a candida dietu – fáze II.
Celková energetická hodnota cca 1 020 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Květák rozeberete na středně velké růžičky – cca 10 – 15 ks.
  • Růžičky vložíte do vroucí osolené vody, počkáte až opět vzejde var a uvaříte do poloměkka (cca 8 – 10 minut).
  • Scedíte, necháte trochu vychladnout a posekáte nadrobno.
  • Cibuli pokrájíte nadrobno.
  • Vejce rozklepnete do misky a promícháte se solí a pepřem.

POSTUP

  • V hluboké pánvi nebo velkém kastrolu rozehřejete máslo, přidáte cibuli a tu restujete  a mícháte, dokud nezačne zlátnout.
  • Přidáte květák a ještě společně s cibulkou cca 3 minuty restujete a mícháte.
  • Vlijete vejce a celou směs v pánvi mícháte do té doby, dokud vejce neztuhnou do vámi preferované konzistence.

CHUŤOVÁ VARIACE
Někdy bývá květák chuťově nevýrazný, někdy zas až moc sladký.
Tyto chuťové nedostatky můžete obejít tím, že před dokončením do mozečku přimícháte 100 g strouhaného balkánského sýra.

Teplý květákový mozeček podáváte samotný nebo s vařenými brambory  jako oběd či večeři.
Studený bez přílohy však také nemá chybu…:).