KARBANÁTKY Z ČERVENÉ ŘEPY

SUROVINY

500 g červené řepy
200 g balkánského sýra
100 g ovesných vloček
2 vejce velikosti M
1 rovná kávová lžička soli
špetka pepře
1 polévková lžíce oleje

Z uvedeného množství je cca 10 – 12 karbanátků.
Celková energetická hodnota cca 1.210 kcal.

PŘÍPRAVA

  • Červenou řepu a balkánský sýr nahrubo nastrouháte a dáte do větší mísy. Pokud jste vlastníky sekáčku na zeleninu, použijte ho, ušetříte spoustu času.
  • Plech vyložíte pečícím papírem a pomocí mašlovačky potřete olejem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Do mísy přidáte vejce, sůl, pepř, ovesné vločky a vše nejprve vařečkou nahrubo promícháte a pak ještě propracujete rukama, jako když zpracováváte moučné těsto – při této činnosti řepa pustí šťávu.
  • Zpracovanou hmotu necháme 30 minut odpočinout v pokojové teplotě – v této době se řepná šťáva vsákne do vloček.
  • Odeberete množství hmoty o velikosti vejce a v ruce vypracujete karbanátek o průměru dlaně (cca 8 cm) silný přibližně 1,5 cm. Celkem vytvoříte asi 10 – 12 kusů, které  kladete na plech s pečícím papírem.
  • Pečete v předem vyhřáté troubě na 190° C 25 minut. Pak karbanátky otočíte a dopékáte ještě dalších 15-20 minut.

PRAKTICKÉ

  • Na potření pečícího papíru olejem nezapomeňte – jinak se karbanátky přichytí k papíru a nepůjdou otočit.
  • Velkou předností karbanátku je možnost jíst ho teplý i studený. Teplý karbanátek s bramborovou kaší bez mléka se stane lahodným obědem. Studený karbanátek vložený do housky, obložený zeleninou je zase chutnou svačinou na výletě anebo večeří.