JAK UVAŘIT ČERVENOU ŘEPU

NÁKUP
Při nákupu vybírejte bulvy červené řepy přibližně stejně velké, aby byly všechny řepy rovnoměrně uvařené.
Nejchutnější bývá řepa, která má v průměru 8 – 10 cm.

PŘÍPRAVA

  • Červenou řepu neloupete – vždy vaříte ve slupce, neodkrajujete ani vrchní část bulvy s případnými pozůstatky zelené natě, ani spodní špičatou část s kořínky.
  • Červenou řepu velmi důkladně omyjete – nejlépe kartáčkem na zeleninu.
  • Vložíte do hrnce a zalijete horkou vodou tak, aby voda přesahovala nad řepu cca 2 cm.

SOLENÍ
Na 1/2 kg řepy přidáte:
2 rovné kávové lžičky soli – při zpracovávání řepy naslano
1/2 rovné kávové lžičky soli – při zpracovávání řepy nasladko

KOŘENÍ
Kromě soli můžete přidat i další koření dle vašich zvyklostí.
Pro inspiraci přidávám směs koření, kterou již po několik generací v naší rodině k červené řepě přidáváme.
Na 1/2 kg řepy kromě soli přidávám toto koření:
1 kávová lžička celého fenyklu
1/2 kávové lžičky anýzu
1/2 kávové lžičky drceného kmínu
Uvařením řepy v tomto koření získáte řepu voňavou a nasládlou (bez zemité příchutě) vhodnou například do salátů nebo slaného koláče. Při vaření řepy na pomazánku nebo třeba  na celozrnnou bábovku z červené řepy toto koření nepřidáváte – zde postačí jen sůl. 

VAŘENÍ V TLAKOVÉM HRNCI
Tlakový hrnec naplněný červenou řepou, vodou, solí  (a případně kořením) zavřete – u starších typů tlakových hrnců ještě dáte ventil (regulátor tlaku) do správné polohy.

Zprudka přivedete k varu – hrnec začne syčet a pouštět páru z ventilu.
V receptech se můžete setkat s termínem „od prvního zasyknutí“ – a to je moment, kdy snížíte teplotu (a případně ještě u starších typů tlakových hrnců sklopíte ventil) tak, aby ucházelo jen velmi malé množství páry – v podstatě dáte plotýnku téměř na minimum (osobně na indukční desce snižuji teplotu na 400 W) a začnete počítat čas vaření:

  • 15 minut – pro řepu křupavou, kterou budete ještě dále tepelně zpracovávat
  • 20 minut – pro řepu měkkou k přímé konzumaci

Po uvaření hrnec odstavíte z teplé plotny a necháte zavřený ještě 10 minut stát.
Poté vypustíte přes ventil zbytek páry a hrnec otevřete.

Uvedené časy jsou přibližné (vhodné pro řepu o průměru do 10 cm), protože při vaření v tlakovém hrnci záleží na mnoho proměnných – model a stáří tlakového hrnce, druh sporáku na kterém vaříte, tlak v hrnci, množství a velikost červené řepy….

VAŘENÍ V KLASICKÉM HRNCI
Obsah hrnce přivedete zprudka k varu, pak snížíte plamen, přiklopíte pokličkou a na mírném ohni vaříte cca 45 – 90 minut do změknutí řepy (záleží na velikosti řepy – čím je řepa menší, tím dřív je uvařeno).

LOUPÁNÍ
Po uvaření červenou řepu vyndáte z hrnce a počkáte až trochu zchladne.
Ještě teplou ji oloupete nožem obdobně jako brambory na loupačku (když ji necháte zcela vychladnout, jde loupání o poznání hůř).
Na loupání si můžete vzít igelitové rukavice – řepa výrazně barví.

PRAKTICKÉ
Proč se řepa neloupe a vkládá se do horké vody ?
Kdybyste řepu oloupali a vložili do studené vody, zdraví prospěšné látky, živiny i nasládlá chuť by se vařením vylouhovaly do vody, kterou po dovaření vylijete…