GALETKA S TVAROHOVOU NÁPLNÍ A OVOCEM

Přidáno dne 12.03.2017

Na těsto :
200 g celozrnné špaldové (nebo celozrnné pšeničné) mouky
2 rovné polévkové lžíce moučkového cukru
100 g másla
100 ml studené vody

Na náplň :
250 g tvarohu
2 rovné polévkové lžíce moučkového cukru
1 vejce
400 g ovoce (maliny, jahody, ostružiny…)

Na posyp :
4 rovné kávové lžičky třtinového nebo vanilkového cukru

Mouku prosejete do mísy, přidáte cukr, na drobné kostičky pokrájené změklé máslo a studenou vodu.
Nejprve nahrubo vařečkou vše smícháte a následně rukama vypracujete vláčné nelepivé těsto.
Těsto zabalíte do potravinové folie a minimálně na půl hodiny uložíte do lednice, aby ztuhlo.

Náplň do koláče vytvoříte smícháním tvarohu, cukru a vejce.

Po odležení těsto rozpůlíte na dvě stejně velké části.
Polovinu těsta vyválíte do kruhu o průměru cca 25 cm a přenesete ho na plech vyložený pečícím papírem na střed poloviny plechu (ne na střed plechu, protože na plechu budou koláče dva – a po naplnění tvarohem a ovocem jde koláč již obtížně posunout ke kraji).
Na střed vyváleného kruhu navrstvíte polovinu tvarohové náplně tak, aby plocha s náplní měla průměr cca 15 cm. Na tvaroh pokladete půl objemu ovoce a posypete dvěma kávovými lžičkami vanilkového nebo třtinového cukru.
Zbytek těsta, který není potřený náplní, přehnete směrem do středu – puntičkáři si vyhrají se sklady, volnomyšlenkáři zvolí ledabylou rustikální formu :).
Přehnutím vytvoříte okraj, který zajistí, že náplň nevyteče.

Totéž uděláte i s druhou polovinou těsta a surovin.

Na plechu máte dva menší koláče, které pečete v předem vyhřáté troubě na 180 °C 25 – 30 min.

Koláč krájíte až po vychladnutí.

Pokud byste chtěli jeden veliký koláč, tak těsto vyválíte do kruhu o průměru cca 35 cm a náplň rozprostřete do průměru cca 20 cm – avšak na základě zkušeností doporučuji variantu se dvěma menšími koláči, jednak se s menší plochou vyváleného těsta lépe manipuluje a také se po upečení menší galetka, či její část, kultivovaněji konzumuje…:)

Takto „přehnutým“ sladkým a slaným koláčům či palačinkám se přezdívá galette (galetka), jejich domovinou je francouzská kuchyně.
Chtěla bych tímto poděkovat „vynálezci“ galetky, protože jednodušeji vytvořit koláč snad už ani nejde…
Galetka splňuje všechna kritéria minimalistické kuchyně – od minimálního množství ingrediencí na těsto, přes rozmanitost v sladkých i slaných náplních, k jednoduchosti zpracování, až po fakt, že na koláč nepotřebujete žádnou kulatou formu…:)

 

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *