DORT S LESNÍM OVOCEM

Přidáno dne 30.07.2016

Na korpus:
110 g špaldové celozrnné mouky
110 g hladké mouky
2 – 4 rovné polévkové lžíce kakaa
2 vejce
150 ml rostlinného  oleje
1 rovná polévková lžíce moučkového cukru
1 rovná kávová lžička jedlé sody

Na náplň:
2 polotučné tvarohy
400 ml zakysané smetany
2 polévkové lžíce vanilkového cukru – nejlépe domácího
1 želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker (50 g)

Na dozdobení:
4 polévkové lžíce malinové (ostružinové, jahodové) marmelády
200 – 400 g malin (nebo jiné lesní ovoce v různém poměru – jahody, maliny, ostružiny, borůvky)

Uvedené množství je do kulaté dortové formy o průměru 26 cm.
Jen pro představu: upečený korpus bude nízký (cca 1 cm), náplň bude vysoká cca 2 cm  a zdobení ovocem asi 1 – 2 cm.

Také pro jistotu hned v úvodu upozorňuji, že tento dort nebudete mít hotový za půl hodiny.
Jeho příprava je sice velmi jednoduchá, ale je potřeba připočítat čas potřebný k chladnutí korpusu a také pobyt dortu v lednici, aby ztuhl – a to jsou řádově hodiny. Osobně se mi osvědčilo korpus upéct jeden den večer; náplň, tuhnutí a zdobení udělat druhý den dopoledne; no a odpoledne je již dort připraven k snědku…:)

Korpus
Připravíte si dortovou formu – dno i strany formy vyložíte pečícím papírem.

Obě mouky posejete do mísy, přidáte kakao (pokud dáte 4 lžíce, bude korpus silně kakaový), sodu, cukr a vše promícháte.
V druhé misce si zamícháte vidličkou vejce a olejem. Tuto směs vmícháte do sypké směsi a nejprve nahrubo vše smícháte vařečkou. Až se všechny suroviny pospojují, vypracujte rukama těsto.

Hmotu přenesete do formy a rukou ji rovnoměrně rozprostřete po celém dně – výška hmoty bude cca 1 cm.

Vložíte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečete cca  10 minut.
Korpus vyndáte z trouby a necháte ho ve formě zcela vychladnout – formu nerozevírejte, korpus z formy nevyndávejte, pečící papír, který jste dali po obvodu formy, také ponechte – do formy budete přidávat ještě další vrstvy dortu.

Náplň
Náplň vytvoříte smícháním tvarohů, zakysané smetany a cukru.
Připravíte si ztužovač dle návodu na sáčku (smícháte ho s vlažnou vodou, vymícháte metličkou).
Na závěr vmícháte ztužovač do tvarohové náplně – vlévám postupně -natřikrát.
Náplň přemístíte na korpus, který máte stále v dortové formě, rovnoměrně ji rozprostřete a uhladíte stěrkou.
Vložíte do ledničky do nejvyššího patra a necháte ztuhnout – za cca 1 – 2 hodiny by měla být náplň tuhá (záleží na tom, na jaký výkon vám běží lednice).

Zdobení
Marmeládu rozpustíte v plecháčku na ohni. Nechte ji malinko vychladnout, ale jen opravdu kraťoučko, aby zase nezatuhla – jde jen o to, aby se marmeláda nedávala na studený ztuhlý dort úplně horká.
Marmeládu rozprostřete lžící po celé ploše ztuhlé tvarohové náplně a hned na ní pokladete v jedné vrstvě dobře okapané ovoce.
Vložíte zpět do lednice a necháte opět vychladit (cca 1/2 – 1 hod).
Fígl je v tom, že rozpuštěná marmeláda v lednici ztuhne do původní konzistence a tím se ovoce „přilepí“ k tvarohové náplni.:)

Varianta 1
Pokud máte menší množství ovoce, rozprostřete marmeládu  jen po okraji dortu a udělejte z ovoce jen „věneček“.

Varianta 2
Pokud máte opravdu málo ovoce, tak ho pokrájené zamíchejte rovnou do tvarohové směsi.  Vršek dortu pak můžete dozdobit šlehačkou nebo hoblinkami kvalitní čokolády  – a nebo obojím…:)

Napište první komentář

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *