CUKETOVÉ ŠPAGETY S PESTEM Z LAHŮDKOVÉHO DROŽDÍ, BAZALKY A ČESNEKU

2 malé cukety (délka cca 20 cm)
Na pesto :
cca 50 malých lístků bazalky
1 malý stroužek česneku
3 rovné polévkové lžíce lahůdkového droždí
3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
3 polévkové lžíce semínek (dýňová, slunečnicová…)
4 – 6 polévkových lžic vody
špetka soli

Z tohoto množství jsou 2 porce.

Z cuket vytvoříte 2 porce špaget – někdo má spiralizér, někdo použije nástroj, který je podobný ořezávátku, jiný použije  klasickou škrabku…

Do misky dáte otrhané lístky bazalky, na plátky pokrájený stroužek česneku.
Přidáte lahůdkové droždí, olej, sůl, semínka, 4 lžíce vody a vše tyčovým mixérem rozmixujete dohladka.

Pokud by bylo pesto moc husté, přidávejte po lžících ještě vodu do té doby, dokud nebudete mít vámi požadovanou konzistenci.
Jestli se vám povede, že to s vodou přeženete, dá se pesto zpětně zahustit semínky.:)

Pesto smícháte se zeleninovými špagetami a hned podáváte.

Jako příloha jsou vhodná rajčata, ti hladovější použijí i pečivo :).

Varianta:
recept můžete chuťově obměnit tím, že použijete různé druhy semínek – zkuste třeba dýňová, slunečnicová, pražené sojové boby (alaburky)… – jen semínkům konopným bych se vyhnula.
Semínka je dobré před použitím namočit do vody (stačí dvě hodiny) – stanou se stravitelnější a změknou – ale není to bezpodmínečně nutné.