CUKETOVÉ ŠPAGETY S PESTEM Z LAHŮDKOVÉHO DROŽDÍ, BAZALKY A ČESNEKU

Přidáno dne 07.06.2016

2 malé cukety (délka cca 20 cm)
Na pesto :
cca 50 malých lístků bazalky
1 malý stroužek česneku
3 rovné polévkové lžíce lahůdkového droždí
3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
3 polévkové lžíce semínek (dýňová, slunečnicová…)
4 – 6 polévkových lžic vody
špetka soli

Z tohoto množství jsou 2 porce.

Z cuket vytvoříte 2 porce špaget – někdo má spiralizér, někdo použije nástroj, který je podobný ořezávátku, jiný použije  klasickou škrabku…

Do misky dáte otrhané lístky bazalky, na plátky pokrájený stroužek česneku.
Přidáte lahůdkové droždí, olej, sůl, semínka, 4 lžíce vody a vše tyčovým mixérem rozmixujete dohladka.

Pokud by bylo pesto moc husté, přidávejte po lžících ještě vodu do té doby, dokud nebudete mít vámi požadovanou konzistenci.
Jestli se vám povede, že to s vodou přeženete, dá se pesto zpětně zahustit semínky.:)

Pesto smícháte se zeleninovými špagetami a hned podáváte.

Jako příloha jsou vhodná rajčata, ti hladovější použijí i pečivo :).

Varianta:
recept můžete chuťově obměnit tím, že použijete různé druhy semínek – zkuste třeba dýňová, slunečnicová, pražené sojové boby (alaburky)… – jen semínkům konopným bych se vyhnula.
Semínka je dobré před použitím namočit do vody (stačí dvě hodiny) – stanou se stravitelnější a změknou – ale není to bezpodmínečně nutné.

Co říkají ostatní

  1. Anonym 07.01.2017 v 08:48

    Ahoj, lahůdkové droždí asi není klasická kostka, ze?
    Děkuji za odpověď.

    • minimalistic 09.01.2017 v 10:09

      Ano, přesně tak – lahůdkové droždí není klasická kostka droždí. Lahůdkové droždí je droždí neaktivní (nepoužívá se ke kynutí), ale slouží k dochucování zeleninových pokrmů , polévek, pomazánek, omáček… Naše maminky a babičky ho znaly pod názvem Tebi. Lahůdkové droždí je běžně dostupný výrobek, který se dá koupit převážně v prodejnách zdravé výživy. Zuzana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *