Celozrnné žitné muffiny bez kravského mléka s marmeládou

125 g celozrnné žitné mouky
125 g polohrubé (nebo hladké) mouky
2 vejce
6 lžic oleje
1 kávová lžička jedlé sody
200 ml vody
5 lžic sojového nápoje Zajíc natural
10 lžic oblíbené marmelády
1 polévková lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácího) nebo 1 polévková lžíce cukru
špetka soli

Rozpis na 12 muffinů.

Mouky prosijete do mísy a přidáte všechny sypké přísady tj. sodu, sojový nápoj, vanilkový cukr a sůl.

V další misce smícháte všechny mokré přísady tj. vodu, marmeládu, vejce, olej.

Smíchané mokré přísady vlijete do mísy se sypkými přísadami a promícháte. Nedoporučuji vymíchávat moc dohladka, prostě jen tak, aby se všechny ingredience spojily.

Směs nalijte do košíčků nebo do vymazaného a vysypaného plechu na muffiny a pečte v předehřáté troubě cca 20 min na 180 °C.

Zda je upečeno, zjistíte jednoduše – do muffinu vpíchněte špejli – bude-li po vyjmutí suchá, je upečeno, pokud se na ní nalepí těsto, ještě chvíli pečte.

Ve výběru marmelády se meze nekladou, vyberte si takovou, jakou máte rádi.
Pokud je však marmeláda spíš kyselá než sladká, použijte na doslazení těsta jeden sáček vanilkového cukru (nebo jednu polévkovou lžíci klasického cukru).
Ale nebojte, i tak budou muffiny jen lehce sladké (a o to nám jde, že ? – abychom mohli sníst bez výčitek víc než jen jeden kousek…).

Tyto muffiny peču především v zimě, kdy nemám přísun čerstvého ovoce, které by se do muffin dalo dát místo marmelády.