ZELENINOVÝ BORŠČ

400 g červené řepy
60 g petržele
170 g mrkve
100 g celeru
100 g pórku
200 g syrového hlávkového zelí
600 g brambor
150 g cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce sádla (nebo oleje)
1 rovná polévková lžíce soli
1 kávová lžička sušeného kopru
3 kávové lžičky octa
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
1,5 litru horké vody (nebo vývaru)
200 g zakysané smetany

Z uvedeného množství je cca 6 porcí.

Tuto polévku je vhodné vařit ze zbytků a malých kousků zeleniny, proto uvedenou gramáž jednotlivých druhů zeleniny berte jen jako orientační.
Proto také boršč chutná pokaždé trochu jinak – někdy je víc sladký, protože dáte víc řepy, někdy je zas pikantnější, protože dáte větší petržel, jindy zas můžete dát dvakrát tolik zelí a vynechat pórek…

Syrovou řepu oloupete a nakrájíte na kostičky cca 1,5×1,5 cm.
Cibuli pokrájíte nadrobno.
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) nastrouháte nahrubo.
Zelí pokrájíte na nudličky tenké 0,5 cm.
Pórek pokrájíte na kolečka silná 0,5 cm.
Brambory pokrájíte na kostky 1,5×1,5 cm.

Do pánve dáte 1 lžíci sádla a červenou řepu cca 10 – 15 min opékáte – řepa na povrchu zkaramelizuje a trochu změní barvu.
Takto předpřipravenou řepu dáte do hrnce, ve kterém budete vařit polévku.

Do pánve dáte druhou lžíci sádla a opečete cibuli společně s kořenovou zeleninou – trvá to ca 10 minut.
Opečenou zeleninu přidáte k opečené červené řepě.

Do hrnce k opečené zelenině vlijete 1,5 litru horké vody (nebo vývaru) a přidáte koření – bobkový list, nové koření, pepř, sůl, kopr – a vaříte na mírném ohni 15 minut.
Pak přidáte zelí a pórek a vaříte 5 minut.
Jako poslední přidáte brambory a vaříte ještě tak dlouho, dokud se brambory neuvaří, což je cca 7 minut.
Ke konci varu přidáte do polévky 3 lžičky octa.
Do uvařené a odstavené polévky přidáte 3 prolisované stroužky česneku a můžete podávat.

Na talíři dozdobte lžící zakysané smetany.

Pokud polévku necháte odležet na druhý den, její chuť se ještě rozvine.

Je pravdou, že tento recept se neřadí mezi ty nejrychlejší a ani mezi ty s minimem ingrediencí, ale přesto má v mé zimní kuchyni tato polévka stálé místo – čas strávený nad její přípravou vyvažuje vydatnost a koncentrované zdraví, které je v této polévce obsaženo (považte, v polévce je 9 druhů zeleniny, koření nepočítaje).
A bezezbytkové zpracování zeleniny je jen dalším příjemným bonusem této polévky…