JAK UVAŘIT JÁHLY

Jáhly před samotným vařením nejprve properete ve studené vodě a pak spaříte vroucí vodou, aby ztratily případnou nahořklou a natrpklou chuť.

Při spařování můžete postupovat takto :
– jáhly nasypete do mísy, v rychlovarné konvici uvaříte vodu
– trochu horké vody nalijete na jáhly, aby byly ponořené, cca 10x promícháte vařečkou, přecedíte a jáhly vrátíte z cedníku zpět do mísy
Takto jáhly spaříte celkem 3x.

Při vaření postupujete takto:
– na 250 g jáhel přidáte jednu kávovou lžičku soli a jednu lžičku oleje (aby se jáhly nepřipalovaly). Pokud připravujete jáhly nasladko, přidáte soli jen špetku.
– zalijete 750 ml studené vody (poměr jáhel a vody je 1:3)
– jáhly zamícháte, přiklopíte pokličkou, přivedete k varu, pak stáhnete plamen a vaříte na velmi mírném ohni
– v průběhu vaření již nemícháte
– jáhly vaříte do změknutí cca 15 – 20 minut
– na jáhelnou kaši či základ na jáhelník vaříte cca 30 minut
– po uvaření by měla být všechna voda vstřebaná, pokud by přeci jen zbyla, jáhly přecedíte.

Vyzkoušejte z jáhel některý z těchto jednoduchých receptů:
Jáhelník s jablky bez mléka a vajec
Jáhelník se švestkami
Slaný jáhlový koláč s mrkví, zázvorem a chilli 
Jáhly s pečeným lilkem a česnekem