ČESNEKOVÉ KRUTONY

SUROVINY

8 plátků toustového chleba
50 ml oleje
1/2 – 1 polévková lžíce sušeného česneku

Uvedené množství je určeno na plech do klasické velké trouby.
Pokud pečete na plechu menší velikosti (42×30 cm), vejde se na plech 5 plátků toustového chleba.

PŘÍPRAVA

  • Plátky toustového chleba nakrájíte na kostičky velikosti cca 1 x 1 cm a vložíte do velké mísy.
  • Odměříte olej.
  • Plech vyložíte pečícím papírem.
  • Troubu předehřejete.

POSTUP

  • Olejem lehounce pokapete vrchní vrstvu kostiček v míse a jemně je rukama prohodíte. Opět jemně pokapete vrchní vrstvu a prohodíte – postup opakujete do té doby, dokud máte olej. Cílem je, aby se olejem obalily všechny kostičky chleba.
  • Kostičky vsypete na připravený plech a v jedné vrstvě je rovnoměrně rozprostřete.
  • Pečete na 180 °C dozlatova 10 – 12 minut, ke konci hlídejte.
  • Krutony vyndané z trouby hned vsypete do mísy.
  • Pro opravdu česnekovou chuť přisypete 1 rovnou polévkovou lžíci sušeného granulovaného česneku, pro chuť jemnější přidejte jen polovinu lžíce.
  • Důkladně promícháte a necháte vychladnout.

Krutony servírujte do polévky až na stole a nebo je přidávejte do polévky postupně, protože poměrně rychle polévkou nasáknou.

PRAKTICKÉ

  • Můžete použít nejen toustový chleba ale i starší klasický chléb. Budete jen péct o chviličku déle – cca 14 – 15 minut.
  • Ke konci pečení opravdu chléb hlídejte, čím starší chléb použijete, tím dřív bude upečený.
  • Krutony skladujete v uzavřené nádobě v lednici.
  • Chuťově krutony ladí např. s  jemným hráškovým krémem  či cuketovou polévkou. Hodí se i jako posyp zeleninového salátu.